KORONAVÍRUS

Vissza a hírekhez

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban

2019-10-16 14:13

Allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek  egészséges (=nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből.
Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például  virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb.
Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is szokták nevezni.

 

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan. Néhány körülményről azonban bebizonyították, hogy szerepet játszhat az allergia kialakulásában:

 • genetikai hajlam
 • dohányzás a családban
 • háziállatok tartása a lakásban
 • a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek) stb.

 

Ezen tényezők jelenléte megsokszorozhatja az allergia kialakulásának valószínűségét.

 

 

A kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alábbi helyeken jelennek meg:

 • alsó és felső légutak
 • szem
 • bőr
 • gyomor-bél rendszer

 

Az allergia tünetei többfélék is lehetnek, attól függően, hogy mi okozza azt.
Például:

 • tüsszögés
 • vizes-nyákos orrfolyás
 • orrdugulás
 • orrviszketés
 • szemviszketés
 • a szem égő érzése
 • szemkönnyezés
 • torokviszketés
 • fáradtság
 • csalánkiütés
 • ekcéma

 

Nem szükségszerű, hogy az allergia tünetei kizárólag azon a helyen jelentkezzenek, ahol a szervezet találkozik az allergénnel (szem-, száj- vagy orrnyálkahártya, bőr, emésztőrendszer). A tünetek megjelenésének helye változik attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.

 • Azok az allergének, amelyek a levegőben szállnak (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (szénanátha tünetek). Amennyiben az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.
 • Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
 • A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírrel, duzzadással járnak.

 

Mit tehetünk az allergia ellen?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy allergiásak vagyunk valamely növény pollenjére, mindenképpen érdemes allergológushoz fordulni. A fellépő tünetek enyhítésére számos gyógykészítmény elérhető a patikákban, köztük vény nélkül és receptre kaphatóak is, a leginkább megfelelő szer kiválasztásához ugyanakkor javasolt szakember segítségét kérni. Ugyancsak hasznos lehet az átlagosnál gyakrabban végzett kéz- és hajmosás, illetve az ágyneműk és ruházatunk tisztítása. A szellőztetést pedig időzítsük inkább az éjszakai, hajnali órákra, mivel ilyenkor a legalacsonyabb a levegő pollenkoncentrációja. Egyes pollenek kapcsán könnyen léphetnek fel keresztreakciók élelmiszerekkel, így érdemes erről is orvostól tájékozódni.

 

Felső légúti fertőzés

 

A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, rossz közérzettel. A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás. Hangsúlyozni kell, hogy mivel a felső légúti betegségek körülbelül 70 százalékáért a már említett vírusok a felelősek, ezért felesleges, sőt káros antibiotikum-kezelést alkalmazni. Antibiotikummal a baktériumok pusztíthatók el, így használatuk a bakteriális felülfertőződés kezelésében jön csak számításba. Az enyhe megbetegedések esetén a tünetek általában néhány nap alatt javulnak. Amennyiben a beteg állapota nem javul, vagy tüszős mandulagyulladásra, középfül-, vagy arcüreggyulladásra utaló tüneteket észlelünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz. Az otthoni kezelés feladata a tünetek enyhítése.

 

Típusok, melyik mit érint?

Rhinitis, szénanátha – az orrnyálkahártyájának gyulladása

Szinuszitisz – a melléküregek gyulladása (arcüreg, orrmelléküregek)

Nazofaringitisz – leginkább ez felel meg a közönséges megfázásnak, az orr, garat, nyelvcsap és mandulák gyulladása

Faringitisz – lényegében torokgyulladás, a garat és környékének gyulladása

Epiglottitisz – a gégefedő és azt övező részek gyulladása

Laringitisz – gégegyulladás

Laringo-tracheitisz – a gége és a légcső gyulladása

Tracheitisz – a légcső gyulladása

Hogyan különíthető el az allergia, a felső légúti fertőzés és az influenza?

 

 

Megelőzése

A betegség fő szezonja az őszi-téli, kora tavaszi időszak. Ilyenkor az időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának. Ebben az időszakban lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt, zsúfolt tereket. Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegőn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is.

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban
További hírek

Kinyitottak az óvodák
Kinyitottak az óvodák
Megtekintés
Bodorka Matiné - Élőszavas mesemondás - A sárga hasú kicsi kígyócska
Bodorka Matiné - Élőszavas mesemondás - A sárga hasú kicsi kígyócska
Megtekintés
Elültették a második babafát Berettyóújfaluban
Elültették a második babafát Berettyóújfaluban
Megtekintés
Korszerűbb lámpák világítják meg esténként a várost
Korszerűbb lámpák világítják meg esténként a várost
Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Bihari Hírlap
Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat