KORONAVÍRUS

Berettyóújfalu turisztikai bemutatása

Berettyóújfalu Magyarország Észak Alföldi régiójában fekvő kisváros 16 ezer lakossal. A város kedvező fekvése és az itt élő emberek szorgalma nyomán Hajdú-Bihar megye Bihari térségének gazdasági-, kulturális-, egészségügyi-, és oktatási központjává vált. A hegyeshalmi nyugati határátkelő távolsága 440-450 km. A román határtól kb. 30 km-re fekszik. Berettyóújfalu a fővárostól az M3-as autópályán Debrecen felől megközelítve kb. 270 km.

 

Városunk története a legősibb időkre nyúlik vissza, melyről régészeti leletek sokasága tanúskodik. Közülük az egyik legjelentősebb a herpályi Földvárhalom. Ezen, az országos szinten is kivételesnek számító lelőhelyen talált régészeti emlékeket városunk egyik legszebb, 1874-ben épült épületében őrizzük. A régi községháza a Bihari Múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett a könyvtárunknak is helyt ad, mely helytörténeti anyagokban szintén bővelkedik.

 

Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg a települést, a határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom, mely a háborúk során erősen lepusztult, de a műemlék megmaradt déli tornya ma is impozáns látványt nyújt. Az Árpád-korban épült híres három hajós, román stílusú monostor a 12- 13. sz- ban élte fénykorát, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak. Az épület mintegy 5 hektáros környezete műemléki védettséget élvez.

 

Berettyóújfalu pezsgő vallási életét mutatja, hogy a városban két református és egy katolikus templom található. A város központjában elhelyezkedő, 1817-ben épült ref. templom jellegzetessége, hogy csodálatos orgonáját az egyik legnagyobb magyar zeneszerző Liszt Ferenc is használta. Száz éves római katolikus templomunk festett üvegablakaival, csodálatos festményeivel várja a híveket és a látogatókat. Nevezetes épületeinken kívül köztéri alkotások sora, emlékművek, szobrok és egy Szerelem park is várja a hozzánk látogatókat, amiről beszélni nem nagyon lehet, ezt látni kell!

 

Berettyóújfalu egyik jellegzetessége, hogy az építészeti látnivalók, az üzleti- és hivatali negyed, a kulturális-, szórakoztató-, és szabadidős létesítmények (termálfürdő, sportközpont stb.) egy tömbben, a város centrumában találhatóak.

 

Városunk oktatási központtá nőtte ki magát, ugyanis iskoláiban közel négyezer diák tanul.

 

Az egész térséget ellátó 700 ágyas kórházunkban több mint 1000 főt foglalkoztatnak, s ez kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a meglévő termálvízzel együtt jelentős gyógycentrum alakuljon ki Berettyóújfaluban. A már meglévő, szaunával, szoláriummal, fedett uszodával ellátott gyógy- és strandfürdőt, gyógy- és wellness központtá kívánjuk fejleszteni, így szeretnénk legnagyobb kincsünket, a mozgásszervi és ízületi betegségekre kedvező hatást kifejtő gyógyvizünket a látogatók, a gyógyulni vágyók számára még jobban hasznosítani.

 

S akik pedig elhagyják a város határát jelző táblákat a Bihari Sík Tájvédelmi Körzet érintetlenségével találkozhatnak.

 

Településünktől északra és délre is Nemzeti parkok sorakoznak. A pusztai táj és a vízivilág is megtalálható közvetlen környezetünkben. Különleges madárvilág, bivalyrezervátum, juhnyájak, álló és folyóvizekben horgászási lehetőség, vadászat, lovaglás is szolgálja a kikapcsolódást.

 

S mindezen programokhoz, látnivalókhoz kiépült vendéglátói hálózat, szálláshelyek, éttermek kapcsolódnak, ahol a hagyományos magyaros, bihari ízektől a mediterrán konyháig minden megtalálható, megkóstolható!

 

Várjuk vendégeinket!

 

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat