KORONAVÍRUS

Vissza a hírekhez

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek

2021-04-20 08:35

Berettyóújfalu vármegyeközpontként társadalmilag is komoly változásokon ment át, 1940-re a lakosságnak több mint negyedrésze az iparból és a kereskedelemből élt. A helyi zsidóság nemcsak a község anyagi kultúrájában játszott fontos szerepet, de szellemi kultúrapártoló funkciót is betöltött. A berettyóújfalui zsidó hitközösség a legtöbb lelket, közel 1000 főt a 19. században számlált, a vészkorszakig a lakosság 9-10 százaléka volt zsidó a településen. A német csapatok 1944. márciusi megszállásakor az újfalui zsidóság sem kerülhette el a deportálást, és csak nagyon kevesen tértek vissza elhurcolásuk után. 1949-ben a megmaradt, visszatért zsidóság lélekszáma 246 volt, kevesebb, mint 100 évvel előtte. Városunkban minden év áprilisában megemlékeznek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Idén – a koronavírus-járvány miatt – különleges módon gondoltak vissza az áldozatokra. A nap az önkormányzat kabinetirodájában kezdődött, ahol Kocsis Csaba és Dr. Vitányi István azzal az Ács Andrással beszélgetett, aki az egykor Berettyóújfaluban nyomdát működtető Ács/Adler József fia. Ács András közel 50 éve él Izraelben, ahol nagyothalló készülékeket forgalmaz. A beszélgetésen szó esett arról, Ács/Adler József központi alak volt városunkban, emellett Ács András mesélt a húsz évvel ezelőtt megjelent „Berettyóújfalu és környéke zsidóságának emlékkönyve” című kötet születéséről.   A programban a régi zsidóság tárgyi emlékeinek felkeresése is szerepelt, az első helyszín a teljesen felújított Zsinagóga volt, ahol a helyi zsidóságról és a megújult épületről Vitányi István beszélt.   A sétával egybekötött megemlékezés a holokauszt emléktáblánál folytatódott, melyet 2005-ben a Berettyóújfalu Városért Közalapítvány állítatott. Az épület, melynek falán az emlékmű látható, egykor Konrád György családjának tulajdonában állt. A Kossuth-díjas és lokálpatrióta író Berettyóújfaluban töltötte gyermekkorát az apai házban, amely az emeleten lakás volt, de a földszinti részen nyüzsgő, sokszínű kereskedelmi központ. A következő helyszín a Sinka István Városi Könyvtár épületénél található emléktábla volt. Az emlékmű a hajdanán itt működő Ács/Adler József nyomdájának állít emléket.   A megemlékezés a Vágóhíd utcai zsidó temetőben zárult, ahol az a Blum Amram is el van temetve, aki 1883-tól 1907-ig irányította a helyi zsidó közösséget, főrabbiként pedig a térség meghatározó vallási vezetője volt.  
További hírek

Lakhatási támogatás pályázatok
Lakhatási támogatás pályázatok
Megtekintés
Díjmentes látogatási lehetőség az Agóra Tudományos Élményközpontban
Díjmentes látogatási lehetőség az Agóra Tudományos Élményközpontban
Megtekintés
Megkezdődtek az érettségik
Megkezdődtek az érettségik
Megtekintés
Baktériumoknak ellenálló réteget kapnak a műtők falai
Baktériumoknak ellenálló réteget kapnak a műtők falai
Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Bihari Hírlap
Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat