Főoldal

Jöttünk, láttunk, mézelődtünk!


Immár nyolcadik alkalommal kapcsolódott be a Bihari Múzeum a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. A minden évben valamilyen tematika köré szerveződött programok idén a méz körül peregtek.

 A múzeum konferenciatermében a Bihari Mézlovagrend Avató projekt – egyúttal a múzeumi éjszaka – megnyitója Pálfi Anikó alpolgármester köszöntőjével kezdődött. A városvezető örömét fejezte ki amiatt, hogy egy civil szervezet, jelesül a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete is bekapcsolódott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba, mely egybecseng az önkormányzat azon törekvésével, hogy Berettyóújfalu élhető, egészséges város legyen. Az is öröm, hogy lehetőséget kapnak az érintettek a helyben megtermelt áruk bemutatására, fogyasztásának népszerűsítésére.

 

Szabó Imre, a Bihari Mézlovagrend zászlóőre, méhész, hagyományos viseletben lépett mikrofonhoz, s mutatta be a mézlovagrendet, mely 2012 tavaszán alakult. Céljuk a méztermelés népszerűsítése, a méztermelés elősegítése. A tagok a jelenlévők előtt aláírták a lovagrend alapító oklevelét, majd a múzeum kiállítótermében Daróczi Lajos méhész kalauzolásával megtekintették a méhészet történetéből nyílt kiállítást. A folyosón pedig a méhészfeleségek által méz felhasználásával készült, finomnál finomabb süteményeket kóstolhatták meg.

 

A múzeum udvarán, teltházas közönség előtt, Muraközi István polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a Bihari Mézlovagrend tagjait. Az év legrövidebb éjszakájának eltöltésére összegyűlt város apraja-nagyja előtt a városvezető kiemelte: különös jelentőséget ad a helyszínnek az, hogy a Bihari Múzeum különdíjas lett az idén, amihez ezúttal is gratulált.

 

Daróczi Lajos projektmenedzser, a Bihari Mézlovagrend Avató projekt kapcsán elmondta: a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete 2009-ben nyújtotta be pályázatát a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához, s nyertek el négymillió forintot háromnapos programjuk megvalósítására. A mostanit követi majd az októberi Bihari Számadó Napokon való szereplésük, amikor is ünnepélyes keretek közt avatják majd fel a mézlovagokat, de lesz körmenet is a városban.

 

A múzeum udvarán felállított színpadon mintegy száz szereplő fellépésével helyi csoportok műsorának tapsolhatott a közönség, miközben megkóstolhatták a különböző ízesítésű – zsálya, kamilla, csipkebogyó, bodza – mézeket, de még mézes fagyit is fogyaszthattak. Bene Kata és Kasza Marika mézédes melódiákat adott elő, míg a könyvtárban Kolozsvári-Donkó Rebeka mézesbábos mesékkel szórakoztatta a legkisebbeket.


Kép és szöveg: Nyírő GizellaFelhasználónév:
Jelszó:

Itt élünk, ez a mi városunk
Börtönkórház
Ivóvíz
Állatvédelem
Bihari Hírlap

A szavazás szünetel


Ön a 608804. látogatónk!