Főoldal

Felavatták az új baptista imaházat

Röpke 15 hónappal azután, hogy 2010. augusztus 28-án összeomlott a város szívében álló, 1927-ben épült baptista imaház, december 17-én felavatták és birtokba vették az újat a hívek.

Hideg eső verte az avatásra érkezőket, ám mindenki meleg szívvel várta az ünnepélyes pillanatot, amikor Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója átadja a kulcsot Papp Dániel lelkésznek és Muraközi István polgármesterrel átvágja a nemzeti színű szalagot, s beléphet az új imaházba. Az előcsarnokban azonban elsőnek a júniusban elhelyezett alapkőbe beletették azt az 1923-as kiadású Bibliát, amely rejtélyes körülmények között eltűnt az összedőlt imaház romjai alól.

 

 

Az imateremben aztán az új szószék mögül Papp Dániel köszöntötte a város polgármesterét, alpolgármesterét, a helyi híveken kívül a környékbeli baptisták, valamint a református egyház képviselőit, a kivitelező debreceni cég munkatársait. A kezdő imádságot a 90 éves Angyal János mondta, aki hálát adott Istennek, mint aki gondot viselt az újfalui baptistákra. Ezután a régi imaház képei elevenedtek meg kisfilmen, majd az ünnepre összeállt - Debrecenből, Békésről, Derecskéről érkezett vendégekből verbuválódott - alkalmi kórus énekelt.

Papp Dániel felelevenítette a tragédia pillanatait, mely váratlanul érte a gyülekezetet. Ám Isten kegyelméből megmozdultak a jószívű adakozók. A helyieken kívül a baptista szeretetszolgálat, az önkormányzat, magánszemélyek, kisnyugdíjasok, tehetős vállalkozók, Székelyföldtől Németországon át Sao Paolóig, Chikágóig nagyon sokan segítségükre siettek: ötszáz forinttól ötmillióig, ám a legnagyobb segítséget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházügyi Államtitkárságától kaptak, 30 millió forintot. Elindult a tervezés, megtörtént a kivitelező kiválasztása, s a munkálatok május végén el is kezdődtek. Eddig mintegy 90 millió forintba került az impozáns épület, de még hátravan a tetőtér és a torony befejezése. Az építkezés folyamatait bemutató kisfilm után igét hirdetett Papp János, aki szerint biztos alapokra épült az új imaház, hiszen a korábbiban is volt nagyon sok imádság, fohászkodás. A missziói igazgató köszönetet mondott az összefogás erejéért, amelynek eredménye lett a csodálatos imaház.

 


A mikrofonhoz lépő Muraközi István polgármester szerint mindannyiunk számára tanulságként szolgál az, hogy ilyen sokan eljöttek ünnepelni. - „Egy időutazásnak lehettünk tanúi 1927-től napjainkig, melynek betetézése a szent hajlék elkészülte. Ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatnának a hívek, a Megváltó születésnapjához közeledve" - jelentette be a polgármester, aki kiemelte az építkezés gyorsaságát is, hozzátéve, hogy az egymás iránt érzett kötelesség és felelősség nyilvánult meg akkor, amikor a tragédia után összefogtak az adományozók. „Figyeljünk egymásra, hogy továbbra is alkotó közösség legyünk!" - kérte a jelenlévőktől.


A kivitelező cég ügyvezetője megtiszteltetésnek tekintette a döntést, miszerint ők építhették fel az új imaházat. - „Minket is megérintett a tragédia, ám nem egy megroppant családot, hanem egy erős közösséget ismertem meg az újfalui baptistákban. Ilyen közösségekre van szükség az országban is, akik mernek és tudnak tenni jó dolgokat" - jelentette be.


Orosz Béláné Farkas Réka, a Bihari Református Egyházmegye nevében szólt a hívekhez. Mint fogalmazott, erősödött a testvéri közösség az imaház építése alatt, hiszen a református imaházban folytak az istentiszteletek a mai napig. A köszöntések sorában Szűcs Zoltán, a Tiszántúli Egyházkerület elnökhelyettese következett, majd a környékbeli lelkipásztorok nevében Hali Sándor szólt. Szatmári István gyülekezeti gondnok pedig a helyi baptisták nevében mondott köszönetet az imaház elkészültéért.


A kórus újabb szolgálata és a hálaadó imádság után szeretet vendéglátás zárta az ünnepi istentiszteletet.

Nyírő GizellaFelhasználónév:
Jelszó:

Börtönkórház
Ivóvíz
Állatvédelem
Itt élünk, ez a mi városunk
Bihari Hírlap

A szavazás szünetel


Ön a 657167. látogatónk!