Főoldal

A megye napját ünnepelték Hajdúnánáson

Hajdúböszörmény, Berettyóújfalu, Balmazújváros, Püspökladány után az idei megyenapot Hajdúnánáson rendezte meg a megyei önkormányzat.

A Kéky Lajos Művelődési Házban Rácz Róbert megyei kormánymegbízottat, Bodó Sándor megyei közgyűlési elnököt, Kocsis Róbert és Tóth Attila alelnököket, Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának elnökét, a megye jelenlévő polgármestereit Szólláth Tibor polgármester köszöntötte. A vendéglátó város rövid történetének bemutatása után, elmondta: Hajdúnánáson 62 év után elkövetkezett a rendszerváltás, amikor is minden a változásért kiált. A lakosok Bocskai üzenetéből merítenek erőt, s alkotnak olyan erős körösséget, melynek gerince a hitre és a tanulásra épül. – „Fel kell eleveníteni eleink gondolkodását, mely felelősséget és takarékosságot jelent a ma embere számára” – szögezte le.

 

 

 

Bodó Sándor köszöntőjében leszögezte: a megye ereje nem Debrecenben, a Piac utca 54-ben van, hanem a megye településein. „Ha nem vagyunk tisztában múltunkkal, bizonytalanok vagyunk a jelenben, nem lesznek világosak elképzeléseink a jövőre vonatkozóan. Erőt kell meríteni a múltból, s tervezni a jövőt, mert e nélkül nem élhetünk” – fogalmazta meg mondandóját az elnök. A továbbiakban szólt az átalakulás előtt álló megyerendszerről, melynek a forráshiány miatt a működtetés feladatát az állam veszi át, ám a megyékre igen fontos teendő vár: a területfejlesztés, illetve a határon átnyúló kapcsolatok területén. A Megye Napján kitüntetett figyelem jár azoknak, akik saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtanak, s ilyenkor adják át a kitüntető díjakat. A Bocskai István-díjat Dr. Tonk Márton egyetemi docens, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának dékánja, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója kapta.

Kölcsey Ferenc-díjat érdemelt ki Dombi Géza Zsigmond, a berettyóújfalui Bessenyei György Szakközépiskola rajz- és vizuális kultúra tanára, Kocsányi Piroska némettanár, valamint a földesi Szélrózsa Néptáncegyüttes.

Maróthi György-díjas lett Tátrai János, Tolvaj Sándorné és Váradi Istvánné pedagógus. Kovács Pál-díjra lett érdemes Dr. Fésűs László és Sápi Miklós. A mezőgazdaságban bevezetett fejlesztésekért Szegedi Lajos családi gazdálkodó Arany Sándor-díjat kapott. Elekné Szórádi Márta Kisebbségi-díjban részesült, míg az Év Civil Szervezete-díjat a Napfényes Támogató Szociális Egyesület nyerte el. Tóth György István, hajdúdorogi vállalkozó a Civilek Támogatásáért-díjban részesült.

 

Az ünnepi közgyűlés résztvevőit és a kitüntetetteket a helyi hagyományőrző csoportok népdalokkal, néptánccal és népmesével köszöntötték.

 

Kép és szöveg: Nyírő Gizella 


Felhasználónév:
Jelszó:

Börtönkórház
Ivóvíz
Állatvédelem
Itt élünk, ez a mi városunk
Bihari Hírlap

A szavazás szünetel


Ön a 657164. látogatónk!