Főoldal

„Egy test a mi hazánk!”

állampolgári esküt tett Margitta küldöttsége

Több százan tettek már magyar állampolgársági esküt városunkban, ám a szeptember 14-i eskütétel emlékezetes marad. Ekkor érkezett testvárosunk, Margitta népes küldöttsége a Városházára, hogy éppen nálunk szerezze meg magyar állampolgárságát 22 felnőtt és két gyermekkorú.

 

 


 

 

Az ünnepélyes aktusnak szép momentuma volt egy zeneiskolás fiatalember hangszeres szólójátéka, valamint Babits Mihály: „Áldás a magyarra” című versének szavalata. Muraközi István polgármester ünnepi beszéde elején bejelentette: mindig különleges alkalom az, amikor a határon túliak állampolgársági esküt tesznek, ám a mai attól rendkívüli, hogy a margittai testvérváros népes csoportja, élén Pocsaly Zoltán alpolgármesterrel, egyszerre tesz fogadalmat arról, hogy hazánkhoz mindig hűek lesznek. – Jó magyarnak lenni, ezt megtapasztalhattuk, amikor két napja magyar iskolát avattak Margittán, ma magyar állampolgárok lesznek, a jövő héten pedig városuk napját ünneplik odahaza. Magyarnak lenni jó, s minden körülmények között megéri annak lenni. Örömteli érzés, hogy ezentúl Önök papíron is a Magyar Nemzethez tartozónak vallhatják magukat – szólt az eskütétel után az új magyar állampolgárokhoz. Az adminisztratív teendők és az emléklapok átvétele alatt Erkel Ferenc Bánk bánjából a „Hazám, hazám, te mindenem!” című dalbetét szólt felvételről, ami könnyeket csalt a szemekbe, csakúgy, mint a Himnusz.

 

A nemzeti imánk eléneklése után a pezsgős koccintás előtt Vitányi István országgyűlési képviselő, a helyi önkormányzat tagja gratulált a margittaiaknak. A Magyar Országgyűlés tagjaként most már honfitársainak szólította a jelenlévőket, s kívánta, hogy hosszú évekig élvezzék a magyar állampolgárságot, melynek megadása azt jelzi a polgári kormány részéről, hogy valóban törődik a külhoni magyarokkal.

 

 


 

 

Pocsaly Zoltán alpolgármestertől azt megkérdeztük, mi volt az első gondolata az után, hogy letette az esküt. – Bár sose történt volna meg a mai nap! – bukott ki belőle őszintén, nyilvánvalóan a trianoni ország- csonkításra utalva ezzel. A megható ünnepségnek viszont nagyon örült, mert mint fogalmazott, a berettyóújfaluiakban sosem csalódik, mindig örömmel jönnek ide, s valóban aktív, termékeny kapcsolat van a két város között.

 

Nyírő GizellaFelhasználónév:
Jelszó:

Börtönkórház
Ivóvíz
Állatvédelem
Itt élünk, ez a mi városunk
Bihari Hírlap

A szavazás szünetel


Ön a 629304. látogatónk!