Vissza a hírekhez

Új kiállítás a Bihar Vármegye Galériában

Új kiállítás a Bihar Vármegye Galériában

2021-11-23 13:10

A XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Magyarország, illetve Észak-Alföld régiók közös kiállításmegnyitójának adott otthont a Nadányi Zoltán Művelődési Ház. A november 9-i ünnepi megnyitón a résztvevőket Majosi Pálma tankerületi vezető, Pap Bernadett és Kolozsvári István egyesületi elnökök, valamint Muraközi István polgármester köszöntötte. A városvezető elmondta, a népművészet valamennyi ága reneszánszát éli az országban, illetve Berettyóújfaluban.    Majosi Pálma gondolatait azzal kezdte, a népművészeti tárgyak mellett az éneknek, valamint a táncnak is nagy ereje van. Ezért fontos, hogy megjelenjenek a diákok, gyermekek életében, így hagyományainkat később ők is továbbadhatják a következő nemzedéknek.   Pap Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke – egyben a kiállításmegnyitó észak-magyarországi házigazdája – köszöntőjében arra tért ki, a 30 éve alakult egyesület felelősségének, illetve kötelességének érzi a folklór mellett a kézműves hagyományok ápolását. Kolozsvári István, a megnyitó észak-alföldi házigazdája az alkotópályázat hagyományáról beszélt.    Az ifjúsági pályázat a hagyományos kézművességen alapuló valamennyi mesterségre kiterjed, ám egyes alkotói területek kifejezetten népszerűnek bizonyulnak.    Dr. V. Szathmári Ibolya arról is beszélt, a nehéz járványidőszak hogyan fejtette ki hatását a pályázatra.   A zsűri elnöke a beküldött pályázatok kapcsán elmondta, a pandémia ellenére kifejezetten színvonalas művek születtek. Hozzátette, a hat megye alkotóinak pályamunkáját kettő gyermek, illetve kettő ifjúsági korcsoport szerint értékelték.   A díjak átadását követően Csernik Szende különleges előadását láthatta a közönség. A székely mesemondó lábbábokkal adta elő A szegény ember és a farkas történetét.   A beküldött pályamunkákat országos szinten januárban értékelik. Addig azonban az érdeklődők a regionális forduló legkiemelkedőbb észak-magyarországi, valamint észak-alföldi alkotásait egészen november 30-ig megtekinthetik a Bihar Vármegye Galériában.  




További hírek

Lomtalanítás

Lomtalanítás

Megtekintés
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Veszélyes hulladékok begyűjtése

Megtekintés
Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Megtekintés
Testületi ülés élő közvetítés

Testületi ülés élő közvetítés

Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat