Vissza a hírekhez

„Kitesszük a szűrét…” a kilencedik alkalommal

„Kitesszük a szűrét…” a kilencedik alkalommal

2021-06-17 09:16

Idén immár a kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Kitesszük a szűrét…” című országos szűr-, szűrrátét-, nemez készítő és szűcshímzés pályázat rendezvénye. Az esemény, melyre minden eddiginél többen pályáztak a Nadányi Zoltán Művelődési Házban kapott helyszínt. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő nyitóbeszédében elmondta, mindig csodálattal adózik a művek létrehozói iránt. Minden épületet fel lehet öltöztetni ilyen gyönyörű alkotásokkal, hiszen bárhol jól mutatnak – mondta Berettyóújfalu alpolgármestere a kiállítás darabjairól.   A Bihari Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, egyre több olyan pályamunka van, melyekhez a régi motívumokat használják fel. Ezeket a hagyományos díszítő elemeket alkalmazzák napjainkban hordható öltözeti darabok, valamint lakáskiegészítők díszítésére.   Az idei pályázatra 44 fő egyéni, és 19 alkotói csoport jelentkezett alkotásával. Az ország csaknem minden megyéjéből, összesen 39 település képviseletében érkezett be pályamunka, köztük 4 határon túli pályázóval is bővült a jelentkezők száma. A 2019-ben beadott 210 pályázattal szemben most 362 beadott pályamunkát értékelhetett a zsűri.   A korábbi évekhez hasonlóan most is két témakörben lehetett pályázni - viselet és viselet kiegészítők, illetve a lakáskultúra és használati tárgyak körében, ahol mind a hagyományos, mind a modern alkotások szerepelhettek.   Az egyik kérdés, hogy maga az alkotó honnan jön. A másik kérdés pedig az, hogy a készítő által a magyar népművészetből felhasznált elem honnan való.  Ezáltal nincs olyan pontja a Kárpát-medencének, mely ne lenne képviseltetve a rendezvényen.   Dr. Sándor Ildikó arról is beszélt, hogyan lehetne minél több emberrel, akár a fiatalabb generációval is megismertetni a népművészet fontosságát.  




További hírek

Lomtalanítás

Lomtalanítás

Megtekintés
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Veszélyes hulladékok begyűjtése

Megtekintés
Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Megtekintés
Testületi ülés élő közvetítés

Testületi ülés élő közvetítés

Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat