Interreg Románia-Magyarország Partnerség egy jobb jövőért MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
KORONAVÍRUS

Vissza a hírekhez

Kiállítás várja a látogatókat a felújított Bessenyei emlékházban Bakonszegen

Kiállítás várja a látogatókat a felújított Bessenyei emlékházban Bakonszegen

2021-10-12 09:32

Bessenyei György halálának 210. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést szeptember 29-én, ahol az egykori császári testőrtisztre, költőre, Bakonszeg meghatározó történelmi személyiségére gondoltak vissza a Bessenyei emlékház udvarán. Az ünnepi összejövetelen Vitányi István úgy fogalmazott, méltó módon ápolják Bessenyei György emlékét Bakonszegen.   A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Bulcsu László azt mondta, Bessenyei György egy komoly szellemi áramlatot készített elő, amikor a felvilágosodás korában megpróbálta megújítani világát és nemzetét.   Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke gondolatait azzal kezdte, Bessenyei György azért ismertette meg az anyánktól megtanult nyelvet másokkal, mert jól tudta, hogy ez a magyarság megmaradásának záloga.   Miután a megemlékezők elhelyezték koszorúikat Bessenyei György szobránál, megnyitották a költő életét és munkásságát bemutató kiállítást a nagyközönség előtt. A tárlat a felújított Bessenyei emlékházban kapott helyet, és október 1-je óta áll nyitva a látogatók előtt.   A kiállítás megálmodói igyekeztek azokkal a gondolatokkal közelebb hozni az emberekhez Bessenyei Györgyöt, amik összekötik a múltat a jelennel, és tovább inspirálhatják a jövőre nézve is a látogatókat.   A program részeként három igen fontos együttműködési megállapodás aláírására is sor került a bakonszegi művelődési házban.   Elsőként a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei közgyűlések alelnökei a Bessenyei György emlékének közös ápolásáról szóló nyilatkozatot írták alá. Ezt követően a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság elnöke, Dr. Kührner Éva, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója, Szendiné dr. Orvos Erzsébet a Bessenyei adatbázis létrehozásáról kötött megállapodást. Végezetül Szendiné dr. Orvos Erzsébet Bakonszeg polgármesterével, Gara Péterrel is kontraktust írt alá.   Az együttműködési megállapodás, valamint a „Bihari Levéltárosok Útja” című projekt keretében a hajdani levéltáros és költő Nadányi Zoltán emlékét őrző tábla kap helyet a Nadányi-Miskolczy Kúria falán. Gara Péter polgármester reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a kooperációk aláírásának végeredménye példamutatás lesz a jövőre nézve. Hozzátette: örömmel csatlakoztak a „Bihari Levéltárosok Útja” című pályázathoz, és boldogan állítanak emléket Nadányi Zoltánnak egykori lakóháza falán.  
További hírek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Megtekintés
Lakásdekorációk, használati tárgyak papírból

Lakásdekorációk, használati tárgyak papírból

Megtekintés
Mesemondással kedveskedtek az idősek otthona lakóinak

Mesemondással kedveskedtek az idősek otthona lakóinak

Megtekintés
Tizenhét napirend a szeptember végi testületi ülésen

Tizenhét napirend a szeptember végi testületi ülésen

Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat