Vissza a hírekhez

Az ötödik síp

Az ötödik síp

2021-01-25 09:52

„A magyarság egyharmada a 20. század folyamán kiszakadt az anyaországból, idegen uralom alá, idegen nyelvi környezetbe került” – írja Szenti Imre Boldogult magyarságkorunkban írásában 1998-ban: „(…) a kiszakadt ötmillió számára az önazonosság megőrzésének, a magyarul megmaradásnak veszélyeztetett, ezért tudatos ápolást és védelmet igénylő eszköze lett. Különös jelentőséget nyert, ami azelőtt ugyancsak természetes volt: hogy a magyar írók továbbra is, idegen környezetben is magyarul írnak, folyóiratokkal, könyvkiadással, találkozásokkal irodalmi életet tartanak fenn, (…) kapcsolatban van az anyaországgal, és az egyetemes magyar kultúrából táplálkozik”. Ezért igaz a tétel, amit Illyés Gyulának immár a köztudatba átment és annyiszor idézett „ötágú síp” metaforája fejez ki: nincsenek magyar irodalmak, csak az egységes és egyetemes magyar irodalom létezik. A síp ágai: az anyaország, Erdély, a Felvidék, a Vajdaság és az ún. nyugati és tengerentúli szórványok magyar irodalma ugyanannak a hangszernek harmóniában együtt zengő szólamai. „(...) A sors iróniája, hogy mire hazatérhetett a nyugati magyar irodalom, lényegében meg is szűnt létezni: a kinti újságok, folyóiratok – néhány kivétellel – megszűntek, a könyvkiadás ugyancsak”. Gál Csaba Berettyóújfaluban született, de 1986 óta Münchenben él. Az ötödik síp kiváló krónikása azonban maradt Bajorországban, és nem némult el. Szép példája ennek a Berettyóújfaluba, a magyar kultúra napjára eljuttatott megzenésített vers, amely emléket állít a magyar kultúra önkéntes és száműzött nagyköveteinek. A KÖNYÖRGÉS SZÉP HALÁLÉRT – PRAYER FOR A PEACEFUL DEATH Tollas Tibor verse és Gál Csaba zenéje. Az angol fordítás: Livia Varju munkája. A hangfelvétel 2001-ben Münchenben készült. A felvételen a zeneszerzőn kívül közreműködik harmónikán Szűts István, aki 1988 óta tagja a Kormorán együttesnek.




További hírek

Lomtalanítás

Lomtalanítás

Megtekintés
Veszélyes hulladékok begyűjtése

Veszélyes hulladékok begyűjtése

Megtekintés
Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Megtekintés
Testületi ülés élő közvetítés

Testületi ülés élő közvetítés

Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat